,

Plisse stoffen, wat zijn de verschillen?

Een plisse gordijn bestaat uit twee verschillende onderdelen. Zo kun je kiezen uit veel verschillende modellen en uit een zeer groot aanbod in stoffen. We noemen dit de harde (technische) en de zachte (decoratieve) kant. We gaan het nu over het leukste onderdeel van de plisse gordijnen hebben, namelijk de zachte kant.

De plisse stoffen zijn in twee varianten en verschillende transparanties verkrijgbaar. Er is de enkel laags plisse stof en de dubbel laags ook wel dupli of duette stof genaamd. Enkel laags stoffen zijn gemaakt uit een enkele laag stof. Hierdoor zijn deze stoffen over het algemeen wat vriendelijker geprijsd maar zeker niet minder van kwaliteit. De stoffen kunnen transparant, semi transparant of verduisterend zijn. Het is echter zo dat je bij enkele plisse stoffen de koorden van het product altijd door de stof ziet lopen waardoor ze nooit echt zullen verduisteren.

Plisse stoffen – de enkel laags plisse stoffen

De enkel laags plisse stoffen hebben vaak een maximale breedte tot 220 cm breed, wat voor erg grote ramen een nadeel kan zijn. Een aantal Enkel laags stoffen beschikt ook over een coating. Deze coating kan warmte en vuil werend zijn. Ideaal dus om het lekker koel in huis te houden en prefect om vliegen geen kans te geven om de boel te bevuilen.

Ook zijn er een groot aantal enkele stoffen verkrijgbaar speciaal voor projectmatig gebruik. Dit zijn stoffen welke vlam vertragend zijn, een zeer goede lichtreflectie en lichttransmissie hebben om zo aan elke wens in de projectenmarkt te kunnen voldoen. Het grootste gedeelte van de enkele stoffen is gemaakt van 100% polyester en verkleurt en krimpt dus nauwelijks. Ook zijn de plisse stoffen zeer geschikt voor gebruik in badkamers.

Plisse stoffen – de dubbel laags plisse stoffen

Naast de enkele stoffen zijn er prachtige collecties dubbele plisse stoffen, ook wel dupli en duette stoffen genaamd. Deze stoffen zijn er in een transparante, licht doorlatende en verduisterende variant. De stoffen zijn over het algemeen iets hoger geprijsd maar hebben een heleboel voordelen. Zo lopen de koorden aan de binnenzijde van de stof en zijn er dus geen gaatjes te zien. Ook zijn de stoffen heel goed warmte werend en verbeteren ze de akoestiek in de ruimte. Er zijn stoffen die altijd een witte achterkant (duotone) hebben welke zeer goed warmte werend zijn.

Echter de vraag naar stoffen welke aan de voorkant dezelfde kleur hebben als de achterkant (….) Wordt steeds groter. Deze stoffen zijn alleen wel minder warmte werend omdat het zonlicht niet direct naar buiten weerkaatst word. De verduisterende stoffen zijn perfect geschikt voor gebruik in slaapkamers. De stof is 100% verduisterend maar het kan altijd zo zijn dat er langs de zijkanten nog wat licht langs schijnt. Wanneer je vaak nachtdiensten draait raden we aan om speciale zijprofielen te bestellen om het écht donker te maken.

De dupli en duette stoffen gaan vaan tot een breedte van 440 cm breed. De modellen beperken echter de maximale maat van het product dus afhankelijk van het model wordt de maximale breedte x hoogte maat bepaald. In het blog over de modellen zullen we verder op ingaan.

Nog even de verschillen op een rijtje:

Enkele plisse stoffen
– Prachtige kleuren en structuren
– Meestal maximaal 220 cm breed
– Koorden altijd zichtbaar door de stof
– Niet verduisterend
– Meeste stoffen geschikt voor de badkamer
– Krimp en verkleuring van de stof nihil
– Vriendelijker geprijsd dan dupli stoffen

Dupli en duette stoffen
– Zeer ruim aanbod aan verschillende transparanties en structuren
– Verduisterend ook mogelijk
– Grote maten ook leverbaar
– Geschikt voor de badkamer
– Zeer goede warmte werende eigenschappen
– Verbeterd de akoestiek in huis